SNUS 30 år

För 30 år sedan, den 5 november 1990, bildades föreningen Swedish Network Users Society. Anledningarna till att föreningen skapades var många, men den formella anledningen (enligt vad jag minns) var att i överenskommelsen med Kinnevik om skapandet av Swipnet och flyttande av kommersiella Internettjänster till Swipnet från KTH skulle Swipnet drivas som en separat enhet i 5 år och produktutbud och annan teknisk design skulle diskuteras med föreningen SNUS. Tyvärr har jag inte tillgång till denna överenskommelse. Om någon har den, hör av er. Att Kinnevik nappade var resultatet av en innan dess lång diskussion med Televerket (idag Telia Sverige AB) om inte de var intresserade, vilket de inte var. Att de hösten 1991 sedan skapade sitt eget nät, TIPNET är en annan historia.

Att KTH och SUNET ville bli av med kommersiella tjänster hade i sin tur att göra med den anslutning till NSF-Net som skedde hösten 1988 med första trafiken 1 december 1988. Swipnet hade första kunderna 1 mars 1991 så även Swipnet börjar bli till åren, och under 1996 inkorporerades Swipnet slutligen i Tele2 enligt den ursprungliga överenskommelsen.

Denna avknoppning av tjänster från KTH ska inte blandas ihop med den som skedde några år senare, 1995-1996, när Stiftelsen för Internetinfrastruktur (idag under namnet Internetstiftelsen) och Stiftelsen för Telematikens Utveckling skapades. Med NIC-SE AB (vars verksamhet flyttats in i stiftelsen) och Netnod AB som dotterbolag för domännamns- respektive IX och annan driftverksamhet.

Föreningen SNUS var initiativtagare till interoperabilitetstester och det som idag är den populära konferensen och mötesplatsen Internetdagarna som Internetstiftelsen driver. Ursprungligen tekniska interoperabilitetstester för elektronisk post, modem och routing. Idag en mötesplats för diskussioner om allt från teknik till den samhällsförändring Internet ger möjlighet till.

SNUS har även genom åren delat ut IP-Priset, detta till de som under året i SNUS anda har gjort saker som föreningens styrelse anser är värt denna speciella utmärkelse.

Fest kan vi inte ha i år, men vi kommer ha en fest. Vi hoppas ha en fest hösten 2021. Missa inte den, när den nu blir av.

Tills vi kan ses, tack alla som genom åren arbetat i SNUS, varit medlemmar, kämpat i SNUS anda, fått Internet att fungera.

Patrik Fältström
Ordförande Föreningen SNUS

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.