Östen Frånberg

En av våra pionjärer har gått ur tiden. Östen var inte bara instrumental för Internet i Sverige utan även Föreningen SNUS. Östen var aktiv under många år men jag har misslyckats hitta exakt under vilka år han hade olika roller. Någon kanske kan hjälpa mig?

Det jag hittar är ett mail från Östen till mig från 12 augusti 1994. Det är en kallelse till ett styrelsemöte i Föreningen SNUS där målet var att diskutera Interoperabilitet-95. Den första av flera större konferense som inte bara gav SNUS den ekonomi som vi fortfarande lever av, utan även en föregångare till dagens Internetdagarna som Internetstiftelsen driver. Jag ser också att det var på det styrelsemötet, 18 augusti 1994, jag hälsades välkommen till SNUS styrelse.

Det kanske viktigaste Östen gjorde var att arbeta med skapandet av SWIPNet. Precis som många av oss och många initiativ så gjorde han inte det ensam. Östen var sannerligen en person som sökte samförstånd. Efter en mängd diskussioner med olika organisationer som tyckte IP-protokollet var skräp svarade Jan-Hugo Stenbeck positivt och SWIPNet skapades, och första kunden anslöts om jag inte minns helt fel 1 mars 1991. Överenskommelsen var att SWIPNet under de första 5 åren skulle drivas i samarbete med just Föreningen SNUS, och först därefter (dvs 1996) kunde verksamheten helt hanteras som andra inom gruppen som idag är känd under namnet Tele2.

BASNÄT-90
Per-Olof Josefsson presenterar start av Swipnet genom gerillaverksamheten BASNÄT-90.

Detta är beskrivet i De som byggde internet i Sverige som finns i två upplagor, från 2003 och 2009.

Vi är många som kommer sakna Östen. För hans engagemang, för hans energi, och hans innerliga önskan att vara vänlig, och att alla skulle trivas. Vi har alla våra historier om Östen, och naturligtvis var vissa diskussioner kärva, men innerst inne ett hjärta av guld. Det hade han.

Patrik Fältström
Ordförande Föreningen SNUS

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Östen Frånberg

 1. Börje Ohlman skriver:

  Mycket tråkigt att höra att ännu en Internetlegendar har lämnat oss.
  Vila i frid Östen.
  Börje

 2. Axel Skough skriver:

  Ett väldigt sorgligt besket, jag har haft förmånen att få möta Östen flera gånger.

  Mitt djupaste deltagande i sorgen efter Östens bortgång.

 3. Pingback: Östen Frånberg har gått bort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.