IP-Priset

Varje år delar SNUS ut ett pris som går till en enskild person som bidragit väsentligt till utvecklingen och kunnandet inom nätverkteknik. Priset delas vanligtvis ut i samband med Internetdagarna.

Pristagare

 • 2023 – Jan Smith får IP-Priset 2023 fråm föreningen SNUS
 • 2015 – Anne-Marie Eklund Löwinder får IP-Priset 2015 från Föreningen SNUS för hennes mångåriga kamp för Internet. Hon har inte bara varit aktiv i föreningen SNUS och dess representant i TU-Stiftelsen utan är och har varit aktiv internationellt, tex som en av nyckelbärarna som kontrollerar nycklar för rootzonen i DNS.
 • 2014 – Lars-Johan Liman – “Föreningen SNUS, Swedish Network Users’ Society, har utsett Lars-Johan Liman till mottagare av 2014 års IP-pris. Han har mer än 25 års praktiskt nationellt och internationellt arbete inom DNS- området, och har starkt bidragit till en förbättrad infrastruktur på Internet. Vidare har Liman viljan att dela med sig av sina erfarenheter och stötta de som inte lika mycket kan, dvs en person med både hjärna och hjärta. Han anses inte jobbat för egen vinning, utan hela tiden satt rootnamnserver i Stockholm och andra viktiga funktioner i främsta rummet.”
 • 2013 – Jörgen Eriksson – “Jörgen Eriksson får detta pris för hans mångåriga arbete med Sveriges första kommersiella Internetoperatör, Swipnet, som senare inkorporerades i Tele2. Även efter det att han slutade på Tele2 har han fortsatt sin kamp och argumentation för väl fungerande Internetaccess. På senare tid en av förkämparna i Sverige för inte bara nätneutralitet utan även IPv6.”
 • 2012 – Hans Wallberg – “Föreningen SNUS tilldelar 2012 års IP-pris till Hans Wallberg för hans mångåriga arbete med utvecklingen av den svenska delen av Internet. Under sin tid som ledamot i regeringens IT-kommission myntade han begreppet ”5 Mbit till alla i hela Sverige till kostnaden av ett busskort!”.
 • 2011 – Torbjörn Eklöv –  ” Torbjörn får priset för sitt enorma engagemang och pragmatiska förhållningssätt att sprida information och kunskap om IPv6 och DNSSEC. Genom  sajter som http://myndighetermedipv6.sehttp://kommunermedipv6.sehttp://myndighetermeddnssec.sehttp://kommunermeddnssec.sehttp://test-ipv6.se och http://www.dnssecandipv6.se mäter han och visar mycket konkret utvecklingen i Sverige. Dessutom ser han till att julbocken i Gävle både pratar IPv6 och har kameraövervakning. Alltid lika generös att dela med sig av råd och kunskap har han ändå tid över att ägna åt sin mountain bike, orientering och fiske. Torbjörn kan sin IPv6, och lever efter devisen ‘Did you enable IPv6 on something today?’”
 • 2010 – Fredrik Ljunggren & Jakob Schlyter – De får priset för sina insatser inom standardisering, utveckling och införande av DNSSEC i och utanför Sverige. Genom sitt långsiktiga och outtröttliga arbete har de bidragit till att göra Sverige till en framstående nation på området. De har också ansvarat för design och genomförande av signering av rotzonen, något som gagnar alla Internetanvändare världen över.
 • 2009 – Olle Wallner – Olle Wallner tilldelas Föreningen SNUS IP-pris för 2009 för sina insatser för Internet i Sverige. Olle började sin bana genom att misslyckas med att sälja routrar till Peter Löthberg, vilket ledde till att Olle blev VD för Sveriges första kommersiella ISP, Swipnet, och därmed en av de personer som satte föreningen SNUS på kartan.
  Under tiden på Swipnet lyckades han inte bara med att jobba ihop med IP-tekniker och kämpa mot OSI, han var även nyckelfigur bakom projekt som att sprida valresultat med elektronisk post vid valen 1994. Projektet bidrog till att många tidningar i Sverige fick elektronisk post. Efter en lyckad sammanslagning av Swipnet med Tele2, och många valnätter senare blev Olle VD för NIC-SE, som senare bytt namn till .SE, den organisation som hanterar domännamn i Sverige.
 • 2008 – Loa Andersson – För sitt långvariga arbete inom IETF och IAB, framförallt inom routing samt optimering av layer 2 och 3 trafik. Loas framstående arbete som nätverksarkitekt med både Ethernet- och IP-teknik inom såväl utveckling som standardisering har bidragit till Internets utveckling och gjort Sverige mer välkänt inom Internetvärlden.
 • 2007 – Lars Aronsson – För sitt långsiktiga och envisa arbete med
  att fylla Internet med ett intressantare innehåll, och inte minst
  använda teknik tillsammans med andra på nya sätt.
 • 2006 – Kurt Erik Lindqvist – För sitt outtröttliga arbete för internets välbefinnande, både i Sverige och Internationellt (Foton från presentation, Bildspel från tillkännagivande, Presentation vid prismottagningen)
 • 2005 – Peter Löthberg
 • 2004 – Patrik Fältström
 • 2003  – Jan Berner – Statskontoret och II-stiftelsen. Upphovsman till ”internetspecifikationen”, arbete med statens kommunikationsupphandlingar, etc.
 • 2002 – Roland Hedberg – Arbete med internetstandardisering runt katalogtjänster
 • 2001 – Björn Eriksen – Eriksen var ”pappa” till Svenska Internet och den första i Sverige som hade en Internetadress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.