Remissvar avseende ”Från analog till digital marksänd radio” – en plan från Digitalradiosamordningen (SOU 2014:77)

Föreningen SNUS har idag skickat in ett remissvar avseende ”Från analog till digital marksänd radio” – en plan från Digitalradiosamordningen (SOU 2014:77).

Ni kan hitta det som skickades in här: Digitalradiosamordningen 20150318

Föreningen säger i remissvaret:

SNUS ansluter i allt väsentligt till de synpunkter som framförts av både .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) och Göteborgs universitet. SNUS avstyrker utredningens förslag om nedsläckning av FM-nätet till förmån för etableringen av en ny infrastruktur för radiosändningar baserad på DAB+.

Det står relativt klart att utvecklingen på internet inte har stått stilla och för de allra flesta användare är strömmande tjänster vardagsmat idag, liksom trådlösa nätverk, smarttelefoner, trådlösa högtalare, läsplattor och smarta tv-apparater. Strömmande musik är den källa som föredras av unga människor1 och podcasten är på väg tillbaka2.

Det säger sig själv att DAB och digitalt ljud som introducerades för snart 30 år sedan (DAB+ är dock ”bara” 5-6 år) trots att det då var en ingenjörsprestation av mått idag är utsatt för konkurrens från andra och nyare tekniker. Även om DAB+ i många fall är en förbättring jämfört med DAB, kommer man ändå inte i närheten av det ljud som tjänster distribuerade över internet och andra tekniker kan erbjuda idag.

SNUS är slutligen mycket oroad över att täcknings- och robusthetsaspekter inte undersökts tillräckligt. Täckning måsta basera sig på geografisk yta och inte boenden, speciellt som så många lyssnar på radio i bil, och när de annars flyttar på sig. Många informationssystem använder sig av FM-nätet, och ersättare finns inte. Dessutom har man i DAB+ en sändare per mux, FM en per kanal, vilket gör att bortfall av en enstaka sändare påverkar många fler kanaler i DAB+ än FM.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.