Inbjudan till seminarium, Paketanalys och informationsutvinning

Inbjudan till seminarium torsdagen den 29 september 2010, ”Paketanalys och informationsutvinning ur stora mängder nätverkstrafik”

SNUS har nöjet att erbjuda våra medlemmar ett intressant seminarium med två mycket kunniga nätverkstekniker, Erik Hjelmvik och Wolfgang John.

Tid: 17.30-20.00 onsdagen den 29 september 2010

Plats: Hörsal 1, .SE, Ringvägen 100, plan 9, Stockholm

KOM I TID. ENTRÉN LÅSES KL 18.00.

Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på möjligheten att nätverka och få lite förfriskningar innan seminariet börjar.

Din anmälan vill vi ha senast den 20 september till anmalan@snus.se.

Erik Hjelmvik är en nätsäkerhetsnörd som är intresserad av att analysera och extrahera intressant information från nätverkstrafik. Erik har gjort två projekt för .SE:s Internetfond, som handlar om analys av datatrafik för att automatiskt identifiera protokoll (utan att använda TCP-portnummer eller handskrivna signaturer i form av ”fingerprints”). Användningen är att kunna förstå hur Internet används idag och eventuellt hantera trafik som försöker gömma sig annan trafik (engelska obfuscated).Han jobbar till vardags på Försvarsmaktens Computer Emergency Response Team ”FM-CERT” som incidenthanterare. Erik har tidigare arbetat med forskning och utveckling inom SCADA-säkerhet samt sysslat med mjukvaruutveckling för inbyggda system. På sin fritid har Erik dessutom utvecklat ett flertal olika open source-verktyg avsedda för att analysera nätverkstrafik. Det mest kända av dessa verktyg är NetworkMiner, vilket används av såväl polis som incidenthanterare världen över för att utföra forensisk analys av nätverkstrafik.

Wolfgang John är en nätverksforskare som är intresserad av mätning, karaktärisering och klassificering av trafiken på Internet, med fokus på backbone-trafik. Han tog nyligen sin doktorsexamen från Chalmers och söker för närvarande en ny utmaning inom nätverks- och trafikmanagement. Sedan 2008 har Wolfgang också haft ett nära samarbete med Cooperative Association for Internet Data Analysis (CAIDA) vid UC San Diego och har tidigare även ansvarat för tillgänglighet och drift av systemet vid T-Mobile och därefter T-System Austria.

Agenda:

17.30 – 18.00 Samling med macka

18.00 – 18.10 Introduktion av ämne och talare, SNUS styrelse

18.10 – 18.30 Internet Measurements, Wolfgang John

18.30 – 18.50 Forensisk analys av nätverkstrafik, Erik Hjelmvik

18.50 – 19.00 Paus/bensträckare

19.00 – 19.20 Traffic Classification, Wolfgang John

19.20 – 19.50 SPID och identifiering av obfuskerade protokoll Erik)

19.50 – 20.00 Avslutning, SNUS styrelse

Plats: Hörsal 1, .SE, Ringvägen 100, Stockholm

Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på möjligheten att nätverka och få lite förfriskningar innan seminariet börjar.

Din anmälan vill vi ha senast den 20 september till anmalan@snus.se.

Välkomna!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.