Motion till årsmötet 2016

Motion inskickad av Robert Malmgren

Motionen önskar ändra paragraferna 5.1 ”årsmötets tid och plats” och 5.2 ”motioner till årsmöte” i stadgarna. Det är små förändringar som syftar till att uppdatera stadgarna så att de förenklar motionsinlämning.

Motiv till motionen

Det förefaller något konstigt att föreningen har stadgar som har ett absolut datum för inlämning av motioner men ett tidsfönster för att bestämma årsmöte. Det blir också konstigt att, som detta år, motionerna skall lämnas in så extremt långt i förväg jmf med årsmötet, eller ens att årsmötet måst ha behövt utlysas. Det får till effekt att styrelsen måste annonsera årsmötet ”i förtid” för att kunna ge folk en chans att lämna in motioner. Ett exempel på detta skedde till 2016 års årsmöte där årsmötet är fastlagt att ske 18 april, men sen skulle motioner lämnas in senast 15 februari, dvs mer än två månader innan årsmötet. Det finns en risk att folk missar detta. Eller att när den ”riktiga kallelsen” kommer igen lite mer än fyra veckor innan.

Denna motion förslår att man ha ett upplägg som är mer likt andra föreningar där motionstiden är relativ årsmötesutlysningen. Detta förslag ger motionslämnare två veckor att lämna förslag efter att årsmötet utlysts. Inget i vare sig med detta förslag, eller i existerande stadgar, hindrar givetvis att medlemmar skickar in motioner närhelst under året. Men människor är som människor är. Och de gör ofta saker först när de uppmärksammas eller påminns om något.

Föreslagen ändring i 5.1

Förslaget är att ändra att kallelsen skall skickas ut senast fem veckor före årsmötet. Dvs att man ändrar texten

Från

Kallelse till årsmöte eller extra möte skall skickas ut senast fyra veckor före mötet.

Till

Kallelse till årsmöte eller extra möte skall skickas ut senast fem veckor före mötet.

Motiv till förslagen ändring i 5.1

Motivet är att bättre kunna synkronisera årsmötesannonsering och inlämnande av motioner.

Förslagen ändring i 5.2

Förslaget är att ändra i paragraf 5.2 i stadgarna så att man ger ett relativt tidsbegrepp, som är relativt årsmötet, som sista inlämningsdag för motioner. Dvs att man ändrar texten

Från

Föreningsmedlem har rätt att skicka in motion till föreningsstämman. Denna skall skickas skriftligen till styrelsen före den 15 februari det år som motionen avser. Dessa skall publiceras i sin helhet på föreningens webbsidor minst två veckor före mötet.

Till

Föreningsmedlem har rätt att skicka in motion till föreningsstämman. Denna skall skickas skriftligen till styrelsen senast tre veckor innan datum för årsmöte, det år som motionen avser. Dessa skall publiceras i sin helhet på föreningens webbsidor minst två veckor före mötet.

Motiv till förslagen ändring i 5.2

Denna ändring ger medlemmar två veckor på sig, från det att en ordinarie årsmöteskallelse skickas ut, att skicka in motioner.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.