Föreningen SNUS svarar på remiss ang. PTS föreskrifter om ersättning för utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål – dnr 12-4585

Föreningen SNUS har svarat på PTS remiss gällande föreskrifter om ersättning för utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål – dnr 12-4585.

Ni kan hitta det här, men då det är kort inkluderas även texten här:

SNUS Remissvar avseende PTS föreskrifter om ersättning för utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål – dnr 12-4585

Föreningen SNUS (Swedish Network Users’ Society) har beretts möjlighet att lämna synpunkter på rubricerade föreskrifter.

Vad gäller avsnitt 3.2.2 och 3.3 m.fl. så talas det om möjlighet att lämna ut information till tredje part. Sådant intresse, efter incidenter gällande NSA/PRISM och motsvarande, kan svårligen vara lösningar som i praktiken är möjliga då innehavaren av informationen (dvs operatören) har en absolut skyldighet att tillse att informationen ej lämnas ut under andra förutsättningar och anledningar än det som är specificerat som anledning för lagringen.

Generellt vill vi framföra att det sätt som information skall lämnas ut lämnar mycket att önska vad gäller allt från specifikation, möjlighet till implementation till interoperabilitet och access till källkod i form av öppen källkod. Avsaknad av dessa attribut (se t.ex. sid 69 i SOU 2007:471 gällande kriterier från Global Standards Collaboration) försvårar möjlighet av spridning av implementationer av den programvara som behövs för införande av kraven i fråga.

SNUS instämmer, slutligen, i ISOC-SE yttrande.

Stockholm 31 augusti 2013

För SNUS, genom styrelsen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.