2009 års IP-pris går till Olle Wallner

Olle Wallner har utsets till årets IP-pristagare med motiveringen:

”Olle Wallner tilldelas Föreningen SNUS IP-pris för 2009 för sina insatser för Internet i Sverige. Olle började sin bana genom att misslyckas med att sälja routrar till Peter Löthberg, vilket ledde till att Olle blev VD för Sveriges första kommersiella ISP, Swipnet, och därmed en av de personer som satte föreningen SNUS på kartan.
Under tiden på Swipnet lyckades han inte bara med att jobba ihop med IP-tekniker och kämpa mot OSI, han var även nyckelfigur bakom projekt som att sprida valresultat med elektronisk post vid valen 1994. Projektet bidrog till att många tidningar i Sverige fick elektronisk post. Efter en lyckad sammanslagning av Swipnet med Tele2, och många valnätter senare blev Olle VD för NIC-SE, som senare bytt namn till .SE, den organisation som hanterar domännamn i Sverige.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.